Prioriteiten en indicatoren
Prioriteiten
- Opstellen Speelvisie
- Opstellen beheeraanpak Groen
- Op orde houden van het bomenbestand
- Onderzoek kwaliteit duikers
Toelichting prioriteiten:
Spelen
De speelvisie ‘Kom op naar buiten’ vastgesteld. De visie wordt in 2017 verder uitgewerkt tot een uitvoeringsplan. De eerste innovatieve plug and play speelplek is aangelegd waardoor speeltoestellen kunnen worden uitgewisseld die aansluiten bij de behoefte van kinderen.
Groen
De beheeraanpak Groen is vastgesteld. Dit heeft geleid tot aanpassing van het maaibeleid. Zo kunnen andere plantensoorten tot ontwikkeling komen, waar bijvoorbeeld bijen en vlinders op af komen.
Communicatie over geplande maatregelen, zoals dunnen van bosplantsoenen en het snoeien van beplantingen is verbeterd. Bewoners worden beter geïnformeerd, onder andere via bijeenkomsten en het gebruik van diverse (social) media. Op de website www.rotterdam.nl/groen staat waarom de gemeente een onderhoudsmaatregel moet uitvoeren, wanneer en in welk gebied dit gebeurt.
Bomen
Om het bomenbestand in stand te houden zijn diverse maatregelen uitgevoerd:
- Voorkoming en bestrijding van boomziekten en -plagen, zoals de iepziekte, bloedingsziekte bij kastanjes en de eikenprocessierups;
- Het snoeien van bomen;
- Vervanging van zieke of onveilige bomen (wettelijke zorgplicht).
De bomen die zijn verwijderd en vervangen zijn via de website www.rotterdam.nl/groen gepubliceerd.
In 2016 zijn eenmalig middelen ter beschikking gesteld om herplanting voor vervanging van gerooide bomen plaats te laten vinden. De bomen zijn geïnspecteerd op levensverwachting. Vanuit deze gegevens kan nóg gerichter worden bepaald wat de onderhoudsbehoefte is als het gaat om periodieke handelingen, het bepalen van groeiplaatsverbeteringen of boomvervangingen.
Water Sensitive Rotterdam
Onder deze noemer wordt gewerkt aan het water- en klimaatbestendig maken van de stad, samen met alle partijen die actief zijn in Rotterdam (van bewoners tot bedrijven, van overheden tot netwerkbeheerders). Dit gebeurt op zowel publiek als privaat terrein, waarbij sociale en fysieke meerwaarde wordt gecreëerd waardoor de stad mooier, levendiger en sterker wordt. Gewerkt wordt aan 40 projecten door de hele stad op wijk- en straatniveau, zoals:
- De straaD, voor een beter leefklimaat: Robert Fruinstraat
- Klimaatbestendig Agniesebuurt
- Watervoorziening voor de Voedseltuin
- Waterplan Spangen in Natuurlijk Spangen
En er lopen tien onderzoeken naar innovatieve oplossingen in het stedelijk waterbeheer.
Oppervlaktewater
In 2016 is een grootschalige inventarisatie van de staat van de beschoeiingen, de diepte van de watergangen en de technische staat van de duikers afgerond. Op basis hiervan wordt een risico gestuurd onderhoudsprogramma opgesteld.
Duikers
De grootschalige inventarisatie van de duikers is eind 2016 afgerond waarmee het te beheren areaal in beeld is. De uitkomsten van de inventarisatie worden verwerkt in een meerjarige beheeraanpak, die in de eerste helft van 2017 gereed is. De beheeraanpak bestaat uit een vervangings- en inspectieprogramma.
Boezemkades
Om aan de eisen van het waterschap te voldoen hoogt de gemeente Rotterdam de komende jaren een groot deel van de Boezemkades op. In 2016 zijn de Strekkade, Erasmussingel, Prinsemolenpad en de Bostelweg opgehoogd conform de planning van het Boezemkadeprogramma. Ook hebben de voorbereidingen plaatsgevonden voor de uitvoering van het project Bergse Linker Rottekade.
Begraafplaatsen en crematorium
De gemeente Rotterdam gaat uit van een kostendekkende exploitatie op de primaire lijkbezorging (begraven, cremeren en gedenken). De primaire lijkbezorging wordt gedekt uit de lijkbezorgingsrechten en is, met uitzondering van de begraafplaats Rozenburg, kostendekkend. Een kostendekkende exploitatie wordt gerealiseerd bij 3.000 uitvaarten. In het jaar 2016 hebben we 3.162 uitvaarten gerealiseerd.
De komst van het crematorium Laurentius in 2013 (een particulier crematorium op de katholieke begraafplaats Crooswijk), waar meer dan 700 crematies op jaarbasis plaatsvinden, en de modernisering en de groei van het aantal crematoria in de omliggende gemeenten (Maassluis en in de toekomst in Vlaardingen en het Westland), hebben een negatieve invloed op de omzet.
Indicatoren
In de Nota Onderhoud kapitaalgoederen 2015-2018 en de paragraaf kapitaalgoederen wordt een nadere toelichting op de indicatoren gegeven.